• 18
  • Februar

Dizajnerska firma iz Brizbejna, Maytree Studios, kreirala je Glasshouse Residence, jednostavnu, ali pre svega stilsku jedinicu otvorenog plana prostora, industrijske vibracije i veoma prijatnog osećaja dobrodošlice. Kuća poseduje dva sprata spojena u jedan i staklene balustrade koje im pomažu da postanu jedan otvoren prostor. Zidovi su beli i od cigle, dok su krovne grede tamno i svetlo obojene.

Tamni materijali su korišćeni širom enterijera kuće i u njenom dekoru, što je kreiralo prostor koji je ujedno industrijskog i modernog izgleda. Dnevni boravak je prepun svetlosti i može biti otvoren ka spoljnom svetu po potrebi, a upravo ovo predstavlja jednu od najboljih karakteristika kuće, pružajući podeljene osećaje otvorenosti i zatvorenosti. U centru dnevnog boravka se nalazi televizor na zidu, ali, centralnu tačku njegovog prostora ipak predstavlja velika kapija koja pruža pristup bašti i spoljnom svetu. Kuhinja je moderna i crne boje, dok je svaki njen element uglađen, a ručke su dovitljivo skrivene. Iza nameštaja i tehnike se nalaze pozadine od cigle i jedinstveno kuhinjsko ostrvo kreirano u toplim teksturama drveta, sa skulpturalnim dizajnom koji podseća na retro stolove radije nego na kuhinjske pultove.

Na drugom spratu se nalazi kućna kancelarija i prostorija namenjena dečijoj igri. Sve privatne površine su skrivene i odvojene od otvorenog dela kako bi postale daleko intimnije. Dizajeneri su izabrali da osveže prostor različitim teksturama i oblicima, u vidu boja, zidova od cigle, drvenih greda, prostirki od veštačkih koža životinja, toplog drveta u kuhinjskom delu i zatamnjenih metalnih panela smeštenih širom doma. Kuća je industrijska i otvorena, ali veoma gostoljubiva i čini da se osećate dobrodošli. Pored svega toga, svaki prostor je uredno spojen sa eksterijerom, terasom ili baštama, putem kapija, vrata i prozora, od kojih su svi korišćeni kako bi svaka soba bila okupana obiljem svetlosti.